foodandotherthings.blogg.se

Ett projektarbete av en tjej som går tredje året och sista terminen på ett gymnasie i Värnamo :)

Slutfasen!

Kategori: Allmänt

Eftersom det nu börjar närma sig slutfasen på vår projektarbetstid så vill jag tacka er som faktiskt läst och följt min blogg. Tack så mycket! Och kanske någon gång senare i livet öppnar jag denna igen och får fler läsare än vad jag haft hittills! :)

Blåbärsbiskvier.

Kategori: Allmänt

 
Blåbärsbiskvier med vit choklad gjorda av mig och min vän Jennifer. Dessa kakor blev priser till en av våra gastronomikvällar. Riktigt goda var dem!

Somrig paj!

Kategori: Allmänt

  
 
En dag gjorde jag denna pajen med botten gjord på smält smör, vetemjöl, bakpulver och strösocker som man blandar ihop. Sedan in i ugnen i tjugo minuter ungefär. Till fyllningen så blandar man creme fraiche med vispad grädde, florsocker och vaniljsocker. När pajskalet är klart och har svalnat häller man i fyllningen och lägger på valfri frukt.
Enjoy!

Mattips!

Kategori: Allmänt

Ett mattips jag har är Potatisgratäng med helstekt fläskfilé. Potatisgratängen gör du genom att skiva potatisen och lägga i en form tillsammans med lite hackad gul lök och salt och peppar. Sedan häller du på en skvätt grädde tills du tycker det blir lagom. Ställ sedan in den i ugnen på 225 grader i 35 minuter ungefär. Börjar den bli mörk på toppen så får du lägga på folié. Fläskfilén gör du genom att putsa den genom att ta bort senor och fett som du inte vill ha med. Sedan kryddar du den med de kryddor du vill använda. Lägg den i en smord form och ställ in tillsammans med potatisgratängen i 1 timme ungefär. Du kan även linda in den i bacon eller fylla den med bacon. Smaklig måltid!

Kladdkaka med topping.

Kategori: Allmänt

Sista dagen jag hade praktik på Ica tog jag med mig en kladdkaka som jag gjort själv. I receptet stod det att man skulle ha chokladvispgrädde som topping. Så jag testade att göra denna hemma en gång men tyckte att denna toppingen blev tråkig. Därför blev jag glad när jag hittade ett recept på en vitchokladmousse som man kunde ha ovanpå och gjorde detta istället. Den blev toppen! Jag ändrade lite i det receptet för det stod att man skulle ha i citruslikör, vilket jag inte hade hemma så jag tog pressad limesaft istället och jag krossade även lite polkagrisar och blandade i vilket gjorde att den fick lite tuggmotstånd också :) Tyvärr har jag slarvat bort recepten men ska leta upp dem och då kommer de ut här :)
 Dekorerade med jordgubbar och några polkagrisar :)
 
 

Örter och vitlök.

Kategori: Allmänt

Nu har äntligen bilderna kommit in från vår gastronomikväll. Temat denna kvällen var Örter och Vitlök.
 
En av förätterna: Vitlöksstekta scampi med rostad blomkål och blomkålscréme.
Varmrätten: Lammracks och wallenbergare gjorda på lammfärs med örtrisotto.
Efterrätten: Basilikaglass med chokladtérrine, jordgubbar och jordgubbssirap.
 
Johan "The man" och Jocke med gipset.
En glad supporter efter att hans lag vunnit sin match.
Mums med jordgubbar!