foodandotherthings.blogg.se

Ett projektarbete av en tjej som går tredje året och sista terminen på ett gymnasie i Värnamo :)

Snabbt inlägg..

Kategori: Mattips

Förlåt för att det inte kommit något inlägg de senaste dagarna, men har drabbats av en hemsk förkylning som gjort att jag inte orkat med så mycket.
Nästan hela familjen här hemma är sjuka och då blev det lite snabb mat gjord idag. Det blev köttfärssås med pasta eftersom ingen av oss direkt hade orken att göra något annat. Men förhoppningsvis mår vi snart bättre och kommer det inget inlägg innan 2013 börjar så önskar jag er ett gott nytt år redan nu!

Pasta och Köttfärssås är inte svårt att göra:

Koka upp pastavattnet samtidigt som du bryner köttfärsen, när köttfärsen är brynt överallt kryddar du med de kryddor du vill ha. Lägg i pastan i vattnet och koka den tills den är al dente (tills den har lite tuggmotstånd kvar). Häll sedan på krossade tomater på köttfärsen och så kan du låta det puttra tillsammans tills pastan kokat klart. Vill du ha något extra i köttfärssåsen kan du lägga i de :) SMAKLIG MÅLTID!

Drinktips!

Kategori: Drinktips

Ikväll kör vi på två drinktips igen! Det första är en alkoholfri drink:
 
Passion Juice
 

Hälften ananasjuice
Hälften apelsinjuice
 
Häll ingredienserna över is i ett highballglas (grogglas).
Drick och njut!
Ett bra alternativ för dig som ska vara ute i trafiken och köra.
 
Nästa drink är med alkohol i:
 
San Fransisco
 
2 cl vodka
1 cl bananlikör
1 dash/skvätt grenadine
Fyll upp med apelsinjuice
 
Skaka eller kör ingredienserna i mixer.
Häll i ett highballglas fyllt med is och häll grenadinen över.
 
Vi kan även ta två exempel på shooters, i folkmun känd som shot.
Första kommer här:
 
Birdie Nam Nam
 
1 cl vodka
1 cl gin
1 cl ljus rom
1 cl Pisang Ambon
 
Skaka med is och sila ner i ett shotglas.
 
Andra kommer här:
 
Galliano hot shot
 

2 cl Galliano
2 cl kaffe
2 cl vispad grädde
 
Skiktas i nämnd ordning i glaset.
Toppa med vispad grädde.
 
Drick och njut! Men avstå alkohol i trafiken!
 
 
 
 
 
 

Baktips

Kategori: Baktips

Ett tips på en sak som jag brukar baka och som jag ska baka till min systersons dop är småfranska. Till dem har jag skrivit av receptet som är på baksidan av den röd vita mjölpåsen som finns att köpa. Kommer tyvärr inte på vad den heter just nu men är det någon som vet så kan ni kommentera det. Har inte receptet tillgängligt just nu heller men det kommer upp så fort jag har fått tag i det :) annars kan ni ju köpa en påse mjöl och läsa det därifrån, blir väldigt goda frukostbullar!

A small thing!

Kategori: Allmänt

Ville bara berätta att jag är väldigt stolt över en släkting till mig. Faktiskt min kusin, hon är 22 år gammal och serverade på årets nobelmiddag.
Matintresset måste finnas i släkten för jag kommer ihåg hur duktig min farmor var på att laga mat, det jag minns bäst är första gången jag åt kålsoppa, den var underbar och ingen kan göra lika god.
Min faster är också jätteduktig på att laga mat det bästa minnet från hennes mat är när jag hade praktik i Hyltebruk där hon bor och varje dag när jag kom hem så fanns där alltid god mat och på kvällen serverades det jämt något gott.
Min farmors syster är väldigt duktig hon med, bäst är hon på att göra såser och tårtor, dem är verkligen underbara!
Min pappa är jätteduktig på matlagning med, kommer ihåg efter att jag blivit opererad första gången och jag bara fick äta puremat och första dagen jag kom hem hade pappa gjort en gudomlig sås som jag åt tillsammans med potatis, kommer aldrig glömma den känslan. Kommer inte glömma några av dessa känslor!

Högtider+Mat=Vad de har gemensamt!

Kategori: Allmänt

Julen är matens och barnens högtid, det är för det mesta bara barnen som blir glada vad de än får. Och till julen gör man alltid mat i överflöd så att man får äta samma mat om och om igen.

Påsken är också matens högtid, även på Jesus tid då man åt bröd, som var en liknelse med hans kropp, och drack vin som var en liknelse med hans blod.

Vid midsommar är det också mat som gäller och en sak som måste finnas på bordet vid varje högtid är sillen. Det kom jag faktiskt precis på, varför är det så? Vad är det för speciellt med sill och högtider?

Just nu kan jag inte komma på fler högtider där maten spelar stor roll men kommer ni på någon så kan ni kommentera!

Ha en fortsatt trevlig jul!

Toast med skagenröra

Kategori: Recept

Ett tips på något man kan göra till förrätt om man bjuder hem gäster till nyår är Toast med skagenröra, recept följer:

Räkor
Majonnäs
Dill
Rödlök
Salt och Peppar
Saft från citron
Löjrom


Även här väljer du mängd av vad du tycker blir bäst.

Grovhacka räkorna och lägg dem i en bunke. Lägg i ungefär samma mängd majonnäs som räkor (bara lite mer). Hacka dillen och lägg i den, finhacka också rödlöken och lägg i den. Du kan välja att blanda i löjromen direkt eller att dekorera med den sedan. Smaka av med salt, peppar och citronsaft, den ska inte smaka för mycket majonnäs.
ÄT OCH NJUT!

Tips!

Kategori: Mattips

När du ska skära ägghalvor nu till jul så kan du använda dig av tunn ståltråd som du fäster runt kranen vid diskhon i köket, det ger dig perfekta ägghalvor och de blir inte förstörda. Det är lätt att äggulorna hoppar ut när man skär med kniv men det gör de inte om du gör så här.

GOD JUL!

Nu så!

Kategori: Allmänt

Haft fullt upp i helgen därav inget inlägg!

Idag blir det lite prat om julmat, i vår ugn står just nu en skinka som håller på att kokas och sedan så ska vi griljera den. Alldeles strax ska jag ner och hämta köttfärs i frysen för att kunna göra julköttbullar. Godast på julbordet är om man har egengjorda köttbullar istället för köpta och likaså med skinkan. Jansson ska vara riktigt gräddig och inte smaka så jättekryddigt utan ha smak av ansjovisen, det är svårt att beskriva den smaken. Av all kål så är det rödkålen som jag tycker är godast, vad tycker ni?

Tips!
Gå inte efter recept, gå efter vad du tycker istället! Går du efter recept kan det oftast bli så att du inte känner att man ska ändra något, måttar man själv kan man få det till sin smak istället så att det smakar gott istället för illa.

GOD JUL!

Julgodis

Kategori: Allmänt

Vilket julgodis tycker ni är godast? Själv tycker jag nog att det är knäcken och söt och god kola som inte får vara för seg :)
Och den godaste efterrätten på julen enligt mig är fruktsalladen och ostkaka, jag gillar verkligen inte ris ala maltan för jag klarar inte av riset som är i, det passar inte i gröt :)
Men jag hoppas att ni äter mycket gott julgodis på måndag! Fast vi kommer ju höras innan dess ändå :)

2 tips om matställen i Värnamo

Kategori: Mattips

1. Självklart Restaurang Åkanten där det är vi i skolan som lagar maten och serverar den. Riktigt god mat!

2. Rose Garden även känd som Lilla krogen. God asiatisk mat och det är något annat än den vanliga svenska maten.

Beskrivning om mig själv, av mig själv!

Kategori: Allmänt

Mitt namn är Caroline. Jag går tredje och sista året på Finnvedens Gymnasium i Värnamo. När jag gick i nian valde jag Hotell och Restaurangprogrammet för att jag ville bli bartender, men nu valde jag att inrikta mig mer på kockyrket. Orsaken till det är att jag har alltid gillat att hålla på med mat och tycker det är väldigt intressant, det är även ett yrke som alltid kommer behövas och därför är det nog rätt lätt att få jobb också.
 
Jag bor mitt ute på landet med mina föräldrar och min lillebror. Förutom dem så har jag även en storasyster, svåger och en systerson som är och hälsar på ibland. På fritiden gillar jag att umgås med vänner, mysa med familjen och att köra bil. Under sommaren är den bästa stunden när man först grillar med goa vänner och tar en öl eller två, och sedan åker raggarbil med nercabbat tak på en cruising eller något annat. Till de stunderna finns det en drink som passar bra och är lätt att göra:
 
Screwdriver / Juicegrogg - Kärt barn har många namn
 
Juice 
Vodka
 
Här kan du blanda efter eget smak och tycke och behöver inte följa några mått.
Tycker du att den smakar bra så är den bra!
 
Till grillningen så är det godast att grilla en fläskfilé eller kyckling så att den blir saftig och god och till det brukar vi ibland göra potatis i folie. Och det gör man så här:
 
Koka den mängden potatis som behövs, skär sedan ner den i mindre bitar och lägg på en bit folie. Lägg på en klick smör och den krydda du vill ha (du bestämmer själv vad du tycker är godast) och strö sedan på riven ost. Vik ihop folien så att det blir som en pirog kan man säga och ställ den på grillen, när osten har smält och smöret också har gjort det så är det färdigt!
Ät och njut!
 
Mycket mer finns det inte att berätta om mig just nu, men är det något så är det bara att fråga!
 
  
 

3 tips på matställen i Halmstad

Kategori: Allmänt

1. Restaurang Svea, är restaurangen på Scandic Hallandia. Hade praktik där i fyra veckor och maten är toppen, blandning mellan vanlig svensk husmanskost och annan god mat.
2. Wild West Steakhouse, ligger vid Äventyrslandet ut mot Tylösand. Riktigt god amerikansk mat och man får vad man betalar för!
3. Pio, god mat och bra service!

Drinktips!

Kategori: Drinktips

Här kommer ett recept på en väldigt god drink och den är även väldigt enkel att göra:
 
Snowball
 

Det här receptet är till ett highballglas, eller ett grogglas som man också kan kalla det.
 
3 cl Ägglikör (När vi gjorde den i skolan använde vi oss av Advocaat)
1 dash/skvätt limejuice
Fyll upp med 7-up eller Sprite
 
Häll ingredienserna i ett isfyllt highballglas och njut av en god drink!
 
 
 
Även ett recept på alkoholfritt alternativ, men lika gott det med!
 
Shirley Temple
 

För ett stort whiskyglas eller ett highballglas:
 

1 dash/skvätt Grenadine
Fyll upp med Ginger ale
 
Även här ska du hälla ingredienserna i ett isfyllt glas.
 
Drick och njut, men avstå trafiken om du väljer alternativet med alkohol!
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Mitt första inlägg.